Houtsoorten

Bij Hout Kolkenberg uit Sint-Niklaas vindt u een groot gamma aan Europese en tropische hardhoutsoorten:

Eik

Eik is de meest gebruikte loofhoutsoort bij ons en daar zijn goede redenen voor: kwalitatief en mooi hout (duurzaamheidsklasse II en III), met talloze toepassingen binnen- en buitenshuis

Beuk

Beuk is een sterke, harde, splintervrije houtsoort die gemakkelijk bewerkbaar is. Het kernhout is witachtig tot lichtbruin en verdonkert. Het is geen duurzame houtsoort en daarom enkel geschikt voor binnentoepassingen.

Es

Essenhout is een niet-duurzame houtsoort met een enorme souplesse en veerkracht. Essenhout kan gemakkelijk verzaagd en versneden worden. Het heeft een witte kleur met een rozige, soms groene schijn. Na het drogen wordt het geler of lichtbruin. Ook geschikt voor binnenschrijnwerk, parket, meubilair...

Olm

Het kernhout van olm of iep is roodachtig bruin van kleur, het spinthout is geelwit. Het is misschien wel een van de fraaiste houtsoorten van ons land. Door de iepenziekte wordt iep of olm nog maar weinig aangeboden, maar hier moet verandering in gaan komen, want het is een prachtige houtsoort.

Notelaar

Notelaar heeft geaderd grijsbruin kernhout, het spinthout is witachtig. Het is matig duurzaam hout, geschikt voor divers binnenschrijnwerk zoals parket, trappen en interieurinrichting, meubels en gebruiksvoorwerpen. Notelaar is gemakkelijk bewerkbaar.

Kerselaar

Het kernhout is matig tot weinig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III-IV). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Kersenhout is gemakkelijk bewerkbaar. Drogen gaat eerder traag, met de kans op vervormingen en collaps.

Linden

De Linde heeft wit tot strogeel kernhout en is niet te onderscheiden van het spinthout. Het is niet duurzaam en uitstekend geschikt voor divers binnenschrijnwerk, meubelen, gietvormen, speelgoed, profielen en lijsten.

Esdoorn

Europese esdoorn is probleemloos bewerkbaar. Het hout moet wel onmiddellijk na het vellen worden gedroogd. Anders dreigen het spinthout en aangrenzende kernhout te verblauwen. Goed geschikt voor divers binnenschrijnwerk zoals parket. De gevlamde esdoorn voor muziekinstrumenten en verfijnd houtwerk

Iroko

Iroko is een duurzaam West-Afrikaanse houtsoort, met goudbruin kernhout dat verdonkert aan de lucht. Het zo goed als vrij van spint, hart of andere gebreken.

Afzelia

Afzelia is absoluut tophout! Het is bijzonder duurzaam (duurzaamheidsklasse I) en stabiel Afrikaans hout met een warme lichtokere tot bruinrode kleur. Onbehandeld krijgt het na verloop van tijd een mooie grijze patine door UV-licht. Ideaal voor elke buitentoepassing.

Wenge

Eveneens een zeer duurzame en stabiele Afrikaanse houtsoort, met een zachte melkchocoladekleur en fijne adertjes. Wenge is zeer gegeerd voor binnenhuistoepassingen zoals parket en meubelen, maar ook geschikt voor buiten.

Afrormosia

Deze bijzonder duurzame (duurzaamheidsklasse I) Afrikaanse hardhoutsoort kan zowel voor binnen als buiten gebruikt worden. Kleur en textuur benaderen het bekendere teak. Mooie natuurlijk patine, indien onbehandeld.


En veel meer...

Naast deze houtsoorten hebben we in ons uitgebreide gamma onder andere ook Lariks, Tulpenhout, Yellow Pine, Birma Teak, Sipon Padouk...

Neem gerust contact met ons op als u meer informatie wilt over onze houtsoorten en de prijzen